17 november 2020

Door Akif Gumussu

Eenvoudig producten importeren met Magmi

Magento is een krachtig eCommerce platform, alleen sommige dingen laten voor klanten en webshophouders nog wat te wensen over. Een van die dingen is het snel en makkelijk aanmaken/importeren van (nieuwe) producten. Magmi, of Magento Mass Importer, is een tool die dit gat op kan vullen.

Wat is Magmi?

Magmi staat voor MAGento Mass Importer. Het is een ‘open source code system’ waarmee je op makkelijke wijze data kan importeren naar Magento-webshops.
Als je iets gelezen hebt over het gebruik van Magmi, dan weet je wellicht dat het  een krachtig instrument is om snel complexe producten te importeren op basis van een spreadsheet.

Waarom is Magmi een versterking voor mijn webshop?

Magmi maakt expres geen gebruik van PHP API maar communiceert direct met de SQL database van Magento. Doordat het programma geen omweg neemt, is hij dus een stuk sneller. Ook updatet Magmi alleen de gegevens die net aangepast zijn, zo hoeven ze niet alle gegevens over te schrijven.

Pluspunten van Magmi:

Hoe gebruik je Magmi?

Om te beginnen is het natuurlijk van belang dat je beschikt over een bestand van bijvoorbeeld een leverancier. De meest gangbare formaten voor het importeren van producten zijn XML en CSV. Dit zijn bestanden in een gestructureerde layout die kunnen worden gebruikt voor de invoer.

Magmi is vrij te gebruiken en biedt heel veel mogelijkheden. Een groot voordeel van het programma is dat je rechtstreeks inleest op de database. Dat gaat razendsnel, wat vooral prettig is als je duizenden producten moet inlezen of bijwerken. Er zijn overigens ook tal van addons voor Magmi beschikbaar om het werken nog prettiger te maken.