04 mei 2011

Door Akif Gumussu

Handmatig Magento connect modules downloaden

Voor Magento zijn er op Magento Connect heel veel modules te vinden. Deze zijn te installeren via de Magento Connect Manager in de backend van Magento. Het probleem is echter vaak dat alle bestanden beschrijfbaar moeten zijn. In een normale live omgeving wil je dat uit security oogpunt natuurlijk niet. Een oplossing is om het tijdelijk beschrijfbaar te maken, en na de installatie weer terug te zetten. Maar deze methode lijkt me ook niet fool-proof. Daarnaast is er ook SSH toegang nodig op de server wat niet iedereen zal hebben. Een erg goed alternatief wat ik persoonlijk altijd doe is het handmatig downloaden en installeren van een module.

Magento Connect

Om een module te downloaden ga je als volgt te werk. Zoek de extensie op in Magento Connect die je wilt downloaden. En haal de “extension key” op. Gebruik niet de extension key knop op de hoofdpagina, maar ga eerst naar het tabblad releases, en pak de nieuwste versie. Deze zou je normaal gesproken gebruiken in de Magento Connect Manager. Gebruik dan de volgende url om de module te downloaden.

http://connect.magentocommerce.com/community/get/[naam_van_de_module].tgz

Vervang [naam_van_de_module] door het deel van de extension key wat achter de slash staat. Dus bij de volgende extension key: magento-community/magento_classic_theme_free-1.4.1.2 zou de url er als volgt uitzien.

http://connect.magentocommerce.com/community/get/magento_classic_theme_free-1.4.1.2.tgz

Plak vervolgens de url in de browser om de module te downloaden. Mocht je er niet uitkomen wat de url betreft laat dan even een reactie achter. Als het wel lukt kan je met Winrar is dit archief vervolgens uit te pakken.

Installatie van een dergelijke module is niet altijd erg straigtforward. In het bestand package.xml staat waar elk bestand hoort te staan. Dit is erg cryptisch en soms zelfs verwarrend. De planning is dat ik hierover later een artikel ga schrijven.