Akif Gumussu

04 mei 2011

Door Akif Gumussu

Eigenaar Aquive Media & Full stack developer

Handmatig Magento connect modules downloaden

Let op:  dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2011.

Web technologie evolueert erg snel. De inhoud van dit artikel kan daarom sindsdien niet meer actueel, irrelevant, verouderd of zelfs foutief zijn.

We laten dit artikel online staan als archief. Daarnaast hechten we waarde aan transparantie en de evolutie van kennis en technologie. We raden je aan om altijd recentere bronnen te raadplegen of om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor de laatste updates en adviezen.

Voor Magento zijn er op Magento Connect heel veel modules te vinden. Deze zijn te installeren via de Magento Connect Manager in de backend van Magento. Het probleem is echter vaak dat alle bestanden beschrijfbaar moeten zijn. In een normale live omgeving wil je dat uit security oogpunt natuurlijk niet. Een oplossing is om het tijdelijk beschrijfbaar te maken, en na de installatie weer terug te zetten. Maar deze methode lijkt me ook niet fool-proof. Daarnaast is er ook SSH toegang nodig op de server wat niet iedereen zal hebben. Een erg goed alternatief wat ik persoonlijk altijd doe is het handmatig downloaden en installeren van een module.

Magento connect

Magento Connect

Om een module te downloaden ga je als volgt te werk. Zoek de extensie op in Magento Connect die je wilt downloaden. En haal de “extension key” op. Gebruik niet de extension key knop op de hoofdpagina, maar ga eerst naar het tabblad releases, en pak de nieuwste versie. Deze zou je normaal gesproken gebruiken in de Magento Connect Manager. Gebruik dan de volgende url om de module te downloaden.

http://connect.magentocommerce.com/community/get/[naam_van_de_module].tgz

Vervang [naam_van_de_module] door het deel van de extension key wat achter de slash staat. Dus bij de volgende extension key: magento-community/magento_classic_theme_free-1.4.1.2 zou de url er als volgt uitzien.

http://connect.magentocommerce.com/community/get/magento_classic_theme_free-1.4.1.2.tgz

Plak vervolgens de url in de browser om de module te downloaden. Mocht je er niet uitkomen wat de url betreft laat dan even een reactie achter. Als het wel lukt kan je met Winrar is dit archief vervolgens uit te pakken.

Installatie van een dergelijke module is niet altijd erg straigtforward. In het bestand package.xml staat waar elk bestand hoort te staan. Dit is erg cryptisch en soms zelfs verwarrend. De planning is dat ik hierover later een artikel ga schrijven.

Akif Gumussu
Over de auteur

Akif Gumussu (Eigenaar Aquive Media & Full stack developer)

04 mei 2011

Met meer dan 15 jaar ervaring in de e-commerce sector is Akif een ervaren E-commerce expert. Begonnen in 2007 tijdens zijn studie en sindsdien heeft zijn vaardigheden verfijnd en uitgebreid.

Hij heeft de uitdagingen van het runnen van een webshop persoonlijk ervaren. Deze hands-on ervaring geeft hem een uniek inzicht in de praktische pijnpunten van e-commerce ondernemers.