Akif Gumussu

12 maart 2020

Door Akif Gumussu

Eigenaar Aquive Media & Full stack developer

Magento 2 updaten: Het plan van aanpak

Wat lees je hier?

In deze blog bespreken we hoe wij updates binnen het Magento 2 platform aanpakken, een korte klant case en welke kosten daaraan verbonden zaten.  Daarnaast wat voor gevolgen het heeft op je webshop, wanneer je te lang wacht met updaten. Veel lees plezier!

Waarom moet je webshop altijd up to date zijn?

Door altijd up to date te zijn met je Magento shop maak je gebruik van de nieuwste features en zorgt het voor extra veiligheid. Het niet updaten van je webshop kan niet alleen zorgen voor een slechte performance, het zorgt er ook voor dat jouw webshop een makkelijk doelwit wordt voor hackers. Het altijd up to date houden van Magento zorgt voor de volgende voordelen:

Waarom adviseren wij te updaten naar minimaal 2.3.3?

Met de release van Magento 2.3.3 introduceerde Magento een nieuw type patch: de security-only patch. Dit houdt in dat je niet meer moet updaten naar een nieuwe versie om gebruik te maken van de nieuwste veiligheidsoplossingen, zoals dat hiervoor het geval is.

Webshop eigenaren die Magento 2.3.3 implementeren, kunnen patch 2.3.3-p1 toepassen om onmiddellijk te profiteren van tijd-gevoelige beveiligingsoplossingen, zonder de tijd te investeren die nodig is om Magento 2.3.4 te installeren. Dit scheelt tijd en geld.

“Met de release van Magento 2.3.3 introduceerde Magento een nieuw type patch: de security-only patch. Dit houdt in dat je niet meer moet updaten naar een nieuwe versie om gebruik te maken van de nieuwste veiligheidsoplossingen, zoals dat hiervoor het geval is.”

Je kan twee verschillende updates onderscheiden

Binnen Magento onderscheiden we 2 soorten updates. De eerste blijft binnen dezelfde versie: van 2.1.0 naar 2.1.1. De tweede wisselt van versie: van 2.1.0 – 2.3.4.

Het is belangrijk om hier onderscheid in te maken, omdat er issues achter weg kunnen komen. Wanneer je binnen dezelfde versie blijft is het risico op issues vele malen kleiner, dan wanneer je naar een andere versie upgrade. Het advies is om eerst de update uit te voeren op een test omgeving en vervolgens beschrijven wat er niet meer werkt, zodat je een indicatie hebt van de werkzaamheden.

Wat is ons plan van aanpak?

Wij maken een kopie van de shop op onze eigen servers, updaten het naar de nieuwste Magento versie en testen deze op issues binnen een middag. Vervolgens ontvang je een PDF-document met een schatting op hoeveel tijd we benodigd hebben om alle issues op te lossen. Wij lossen de issues die uit de upgrade zijn voortgevloeid niet kosteloos op. Hieronder wordt het stappenplan kort beschreven en afgebeeld.

  1. Op aanvraag bekijken of modules/maatwerk compatible is met nieuwste Magento 2 versie
  2. Op onze servers een kopie installeren van de huidige Magento 2 webshop
  3. De kopie van de Magento 2 webshop updaten naar nieuwste versie (momenteel 2.3.4)
  4. Testen wat er mis gaat binnen de front- en backend
  5. Uren schatting op basis van verwachte werkzaamheden in PDF-document opleveren
  6. In samenspraak met opdrachtgever uitvoeren van werkzaamheden
  7. Webshop live zetten
Aquive Media - Magento 2 updaten

Wat zijn de gemiddelde kosten om Magento 2 te updaten?

De eerste stappen zijn alle Magento 2 webshops hetzelfde. Een kopie maken van de webshop op onze eigen servers en vervolgens daar upgraden. Op basis van je hostingpartij kan dit meer of minder kosten. 

Zodra de webshop is geüpdatet naar de nieuwste versie wordt er bepaalt wat er allemaal stuk gaat d.m.v. testen. Hierin belopen we de belangrijkste processen en dit kan 1-2 uur duren (in samenspraak kan het meer of minder tijd kosten).

Kosten

Kopie maken van de shop, updaten en testen zal vanaf ongeveer €500 ,- zijn. Dit is afhankelijk van de grootte en complexiteit van de shop en om welke versies het exact gaat. Let op, dit is los van het oplossen van de issues die uit de update voortvloeien.

Overige kosten
Vervolgens worden alle bevindingen opgeschreven, per onderdeel op uren geschat in een PDF-document en besproken met de opdrachtgever. Dit zal per webshop anders zijn en hangt van de volgende factoren af:

Klant case: Magento 2 updaten van 2.2.4 naar 2.3.4

1. Bekijken of modules/maatwerk compatible is met nieuwste Magento 2 versie
Van de 20 modules bleek 1 module niet compatible. Daarnaast waren updates voor 15 modules gratis. Wat opvalt is dat sommige modules weinig tot geen updates hebben gehad sinds de installatie. De belangrijkste updates zijn voor Amasty, Mirasvit & Swissup. Deze vormen een belangrijk deel van de kernwerking en hebben allemaal updates voor Magento 2.3.4. Het is de verwachting dat deze na het updaten correct zullen werken.

2. Kopie maken van de Magento 2 weshop op eigen servers
Deze klant neemt een hostingspakket af bij Byte. Hierdoor kunnen we via de Hypernode importer binnen een uur een kopie van de webshop opzetten.

3. De kopie van de Magento 2 webshop updaten naar nieuwste versie
De update zelf geeft al enkele problemen, hieronder opgesomd.

4. Testen wat er mis gaat binnen de front- en backend
Hieronder een kleine opsomming van de direct zichtbare problemen.

5. Uren schatting op basis van verwachte werkzaamheden

Totale kosten: €1487,50.

6. In samenspraak met opdrachtgever uitvoeren van werkzaamheden
De opdrachtgever geeft aan dat alle werkzaamheden uitgevoerd mogen worden en plant het samen met ons in.

7. Webshop live zetten
In 30 min staat de vernieuwde webshop online op de geplande tijd.

Wil je Magento 2 updaten?

Zoals hierboven is beschreven maken wij snel een assesment in hoeverre jouw webshop update bestendigd is. Het kan uiteraard ook meevallen, echter is dit vaker niet het geval.

Wij helpen je graag verder met het updaten van jouw webshop. Ook als je opzoek bent naar advies en welke gevolgen updaten kan hebben voor jouw Magento webshop. Vul het onderstaand formulier in en wij zullen direct contact met je opnemen.

Akif Gumussu
Over de auteur

Akif Gumussu (Eigenaar Aquive Media & Full stack developer)

12 maart 2020

Met meer dan 15 jaar ervaring in de e-commerce sector is Akif een ervaren E-commerce expert. Begonnen in 2007 tijdens zijn studie en sindsdien heeft zijn vaardigheden verfijnd en uitgebreid.

Hij heeft de uitdagingen van het runnen van een webshop persoonlijk ervaren. Deze hands-on ervaring geeft hem een uniek inzicht in de praktische pijnpunten van e-commerce ondernemers.