Akif Gumussu

16 augustus 2018

Door Akif Gumussu

Eigenaar Aquive Media & Full stack developer

Magento webshop snelheid verbeteren met een gezondheid check

Let op:  dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2018.

Web technologie evolueert erg snel. De inhoud van dit artikel kan daarom sindsdien niet meer actueel, irrelevant, verouderd of zelfs foutief zijn.

We laten dit artikel online staan als archief. Daarnaast hechten we waarde aan transparantie en de evolutie van kennis en technologie. We raden je aan om altijd recentere bronnen te raadplegen of om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor de laatste updates en adviezen.

Wat lees je hier?

In deze blog lees je verschillende manieren om de snelheid van je Magento webshop te verhogen. Daarnaast welke je het beste kunt toepassen voor je eigen shop. Bekijk een klantcase hoe we dit in de praktijk hebben toegepast.

Magento webshop snelheid verbeteren met een gezondheid checkup!

Vaak krijgen wij de vraag hoe het kan dat de Magento webshop steeds trager wordt. Hiervoor hebben wij informatie verzamelt die ervoor zorgt dat jouw webshop weer sneller en toegankelijker wordt. Met deze stappen verbeter jij jouw Magento webshop snelheid!

“Je Magento webshop snelheid verbeteren resulteert in een hogere gebruiksvriendelijkheid en betere plaatsing in zoekmachines.”

Error logs nalopen en alle fouten eruit halen

Magento houdt veel informatie bij door deze te ‘loggen’ in de database. Deze logs zijn onder andere handig bij het opsporen van problemen. Het is daarom goed om te weten hoe je deze functie in- of uitschakelt en waar de logs precies terug te vinden zijn.

Het is echter ook goed te beseffen dat logs niet automatisch verwijderd worden na bepaalde tijd. Om te voorkomen dat de database overvol raakt, is het verstandig deze periodiek op te schonen.

Er zijn verschillende manieren om aan log cleaning te doen. Zo kun je de logs periodiek laten verdwijnen met behulp van een cronjob. Deze kan bijvoorbeeld elke 5 minuten de logs opruimen.

Ook kan kiezen voor handmatige Magento log cleaning. Dit is de meest effectieve manier om je logs op te schonen, maar wel de meest arbeidsintensieve. Daarnaast is het alleen geschikt voor mensen die bekend zijn met het direct werken in de database. Er zijn twee mogelijkheden waarop je de database handmatig kunt opschonen: via shell en PHPMyAdmin.

Alle modules bij langs lopen en nagaan of ze nog relevant zijn, zo niet? Verwijderen!

Ook kun je snelheid winnen met het gebruik/verwijderen van externe modules. Het gebruiken van modules levert een flinke tijdsbesparing op. Het nadeel van deze modules is echter dat ze vaak op het gebied van performance van lage kwaliteit zijn.

Gebruik niet teveel externe modules. Hoe meer modules je gebruikt, hoe groter de kans is dat de webshop langzamer gaat laden. Dit komt omdat elke extra module vaak zorgt voor extra belasting op de database en processor van de webserver. Wees dus zeer selectief in het installeren van Magento modules.

Het klinkt misschien logisch, maar bij veel Magento shops staan nog oude modules ingeschakeld die niet meer gebruikt worden. Deze beïnvloeden onnodig de performance van de webshop, en kan je het beste uitschakelen door in de map /app/etc/modules het .xml bestand op te zoeken en deze te verplaatsen naar een tijdelijke map. Als dit na het legen van de cache geen problemen geeft, kan je de module eventueel volledig verwijderen.

Mageno webshop snelheid verbeteren door bots te beperken of verbannen

Bits bekijken de leesbare content van de pagina’s die ze scannen. Die content is nodig om te bepalen bij welke zoekopdrachten in de zoekmachine de pagina’s relevant zijn. Daarnaast worden linkjes die de bots tegenkomen op de pagina’s onder andere gebruikt om nog onbekende pagina’s te vinden. Hoe vaker de zoekmachine bots je site bezoeken en hoe groter het aantal pagina’s dat ze bekijken, des te hoger ook de belasting voor je servers.

Om dit te voorkomen kun je hulp inroepen van bot blockers. Dit zijn hulpmiddelen die uw websiteverkeer in de gaten houden en zoeken naar patronen die aangeven dat een robot de inhoud van uw site verzamelt. Kwaadaardige bots doorzoeken uw site, spammen uw winkel en zoeken zwakke plekken in de beveiliging. 

Zo kunnen zij uw winkel hacken. Veel kwaadwillende bots die uw winkel doorzoeken, zorgen ervoor dat de reactietijd van winkels vermindert, wat van invloed is op de positie in zoekmachines en conversies in uw winkel. Wanneer een botblocker een robot detecteert, laat de botblocker meestal het verzoek vallen, dus de robot denkt dat de server er niet is en stopt met het maken van gegevensverzoeken.

Om de serverload terug te dringen, heb je als websitebeheerder gelukkig een aantal stappen die je zelf direct kunt zetten.

  1. Voorkom dat specifieke delen van je website of individuele pagina’s worden doorzocht door zoekmachinebots;
  2. Reguleer de crawlsnelheid van de zoekmachinebots. Die mag soms best wat lager.

“Het gebruiken van modules levert een flinke tijdsbesparing op. Het nadeel van deze modules is echter dat ze vaak op het gebied van performance van lage kwaliteit zijn.”

Bots verzoeken geen layered navigatie pagina’s te bezoeken

Wat we regelmatig tegenkomen, met name bij Magento, is dat er voor ieder product een aparte URL wordt gegenereerd. Door middel van Layered navigation wordt er een filter worden toegepast. Dit werkt als volgt:

Op een kledingsite sorteer je eerst ‘truien’, hierbij wordt een overzicht gemaakt van alle truien in alle maten en kleuren met een bepaald adres (URL). Met de filter ‘rood’ wordt er een nieuw adres (URL) gegenereerd. Voor alle mogelijke filter-combinaties ontstaat er een eigen url die wordt gecrawld door de zoekmachine bots.

Op deze manier is er al gauw sprake van tienduizenden pagina’s terwijl je voor je gevoel slechts naar één pagina kijkt. En dan heb je niet één zoekmachinebot die die tienduizenden pagina’s afstruint, maar al snel meer dan 5! Dit kan je hele server voltrekken. Zo ga jij je Magento webshop snelheid verbeteren!

Hoe zwaar zijn de cronjobs van je webshop?

Hoewel cronjobs erg handig zijn voor je webshop is het ook belangrijk te weten hoe zwaar deze cronjobs precies zijn. Een te ‘zware’ cronjob zorgt er namelijk voor dat de webshop een stuk trager wordt.

 Ook is het goed om eens in de zoveel tijd, via een van de vele extensies waarmee je alles over je cron te weten komt, te bekijken of de cron’s hun werk nog wel doen op de manier die jij voor ogen hebt. Doen ze dit niet meer; pas de cron dan aan of gooi hem weg. Zo houdt je de snelheid op Magento optimaal. Bekijk hier wat de snelheid is van jou webshop volgens Google.

Hulp nodig bij Magento webshop snelheid verbeteren?

Met deze opties kun je de snelheid van je Magento webshop optimaal houden. Heb jij nou totaal geen verstand van hoe dit allemaal in z’n werk gaat of ontbreekt het je simpelweg aan de tijd om dit allemaal te checken? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken wij hoe we jouw Magento webshop snelheid verbeteren.

Akif Gumussu
Over de auteur

Akif Gumussu (Eigenaar Aquive Media & Full stack developer)

16 augustus 2018

Met meer dan 15 jaar ervaring in de e-commerce sector is Akif een ervaren E-commerce expert. Begonnen in 2007 tijdens zijn studie en sindsdien heeft zijn vaardigheden verfijnd en uitgebreid.

Hij heeft de uitdagingen van het runnen van een webshop persoonlijk ervaren. Deze hands-on ervaring geeft hem een uniek inzicht in de praktische pijnpunten van e-commerce ondernemers.