Jan-Fokko Stuut

24 april 2024

Door Jan-Fokko Stuut

E-commerce specialist & UX designer

Magento zoekfuncties: Zo optimaliseer je jouw webshop!

Bij Aquive Media hebben we de afgelopen 10 jaar de evolutie van Magento van dichtbij meegemaakt, het platform ontwikkelt zich razendsnel. Dit is ook nodig om te blijven voldoen aan de eisen vanuit de markt. Eén van de elementen in deze ontwikkeling en een belangrijke feature in iedere (Magento) webshop zijn de zoekfuncties. Als jouw klanten niet snel kunnen vinden wat ze zoeken, zullen ze niet tot aankoop overgaan en ergens anders gaan  shoppen. Laten we daarom eens dieper ingaan op de geavanceerde zoekmogelijkheden die Magento 2 biedt, hoe je deze nog verder kunt uitbreiden met verschillende extensies, wat de belangrijkste must-have functies  zijn en hoe deze impact maken op jouw omzet.

Magento zoekfuncties; De kracht van geavanceerde zoekfunctionaliteiten

Voor een B2B webshop, waar klanten vaak precies weten wat ze zoeken en snel willen bestellen, is een efficiënte en intelligente zoekfunctie onmisbaar. Magento biedt standaard al goede zoekfunctionaliteiten, maar met de juiste aanpassingen en extensies kan de zoekervaring aanzienlijk worden verbeterd. Sinds versie 2.4 is Elasticsearch de standaard catalog search engine voor Magento. 

Volledig tekstzoeken

Magento ondersteunt sindsdien volledig tekstzoeken, wat betekent dat het mogelijk is om door de gehele inhoud van je productcatalogus te zoeken. Dit is echter pas het begin. Door implementatie van ElasticSearch, biedt het een veel krachtigere, snellere en nauwkeurigere zoekervaring. ElasticSearch ondersteunt complexe query's en indexeert gegevens in real-time, wat betekent dat je catalogus altijd up-to-date is.

Faceted search en filters

Faceted search is een techniek die gebruikers in staat stelt om zoekresultaten te verfijnen door specifieke facetten (categorieën, merken, prijsklassen, etc.) te selecteren. Dit is vooral nuttig in een B2B-context waar klanten vaak zoeken naar producten binnen specifieke parameters. De integratie van facetten helpt bij het nauwkeuriger maken van zoekresultaten, wat leidt tot een sneller resultaat en uiteindelijk tot hogere conversieratio's.

Zoeksuggesties en autocompletion

Zoeksuggesties en autocompletion-functies kunnen de zoekervaring aanzienlijk verbeteren door gebruikers snel toegang te geven tot mogelijke zoektermen terwijl ze typen. Dit bespaart tijd en helpt bij het verminderen van spelfouten, waardoor de kans dat klanten vinden wat ze zoeken wordt vergroot. Het implementeren van een slimme autocompletion-tool, zoals Klevu of Algolia, kan deze functionaliteit naar een hoger niveau tillen waarbij gebruik gemaakt wordt van machine learning om de meest relevante suggesties te bieden.

Zoekresultaten rangschikken en relevantie

Het rangschikken van zoekresultaten op basis van relevantie is een handige feature. Magento biedt hiervoor verschillende manieren om de ranking van producten in zoekresultaten te beïnvloeden, zoals het instellen van 'weight' voor verschillende productattributen. Verder kunnen gespecialiseerde zoekextensies zoals Amasty Elastic Search Magento 2, die machine learning gebruiken om zoekalgoritmen voortdurend te verbeteren, ervoor zorgen dat de meest relevante producten altijd bovenaan staan.

Synoniemen en spellingscorrecties

Voor B2B-gebruikers, die mogelijk niet altijd de exacte benaming van een product kennen, zijn synoniemen en spellingscorrecties erg handig in hun zoektocht naar het juiste product. Door synoniemen voor veelvoorkomende producten en categorieën toe te voegen, kun je ervoor zorgen dat klanten vinden wat ze zoeken, zelfs als ze de exacte termen niet gebruiken. Extensies zoals Mirasvit Sphinx Search Ultimate of Elastic Search Ultimate voor Magento 2 ondersteunen deze functionaliteiten, waardoor een meer vergevingsgezinde zoekervaring wordt gecreëerd die spelfouten en synoniemen begrijpt. Wij kiezen in dit geval liever voor Elastic Search Ultimate, niet omdat deze qua functionaliteiten zoveel beter is, maar omdat de catalog ook al op Elastic Search draait. Dit voorkomt dat je twee search engines naast elkaar moet draaien. Keep it lean!

Analyse en rapportage

Het analyseren van zoekgedrag op je website kan inzicht bieden in wat klanten willen en hoe ze je site gebruiken. Magento-extensies zoals Improved Search van Wyomind laten je toe om gedetailleerde rapporten en analyses te maken van zoektermen en -gedrag, wat weer kan helpen bij het verder verfijnen van zowel de zoekfunctie als het algemene aanbod op je site.

Wat levert het op?

Het is lastig om nu direct omzetgroei percentages te noemen, daarvoor zijn er teveel factoren in het spel en zal dit per webshop verschillen. Maar het implementeren van deze geavanceerde zoekfuncties zal zeker bijdragen aan het optimaliseren van je webshop en daarmee het verhogen van omzet. In algemeenheid kun je zeggen dat snelle, accurate zoekfuncties de klanttevredenheid verhogen, de frustratie verminderen en een positieve impact hebben op de conversieratio's. B2B-klanten waarderen efficiëntie en snelheid, vooral als ze terugkerende aankopen doen. Een krachtige zoekfunctie zorgt ervoor dat klanten sneller vinden wat ze nodig hebben, wat goed is voor grotere bestelvolumes en frequentere aankopen.

Overzicht van Magento 2 zoekextensies

ElasticSearch

ElasticSearch biedt real-time zoekresultaten met hoge nauwkeurigheid en snelheid. Het is daarnaast goed schaalbaar en daarmee geschikt voor grote e-commerce websites met duizenden producten. ElasticSearrch ondersteunt complexe zoekqueries, kan dus omgaan met complexe zoekopdrachten en filterfuncties en biedt multi-language support voor meertalig zoeken en dus perfect als je meerdere storeviews hebt in meerdere landen.

Voordelen

Nadelen

Snel en nauwkeurig

Potentieel zwaar voor server resources

Goed voor grote databases

Vereist technische expertise voor installatie en configuratie

Veel opties voor maatwerk/optimalisatie

Sphinx Search Ultimate (Mirasvit)

Sphinx Search Ultimate biedt autocomplete met AJAX waarbij suggesties geboden worden tijdens het typen, ook detecteert en corrigeert het typefouten in zoekopdrachten. Daarnaast kun je synoniemen toevoegen om zoekresultaten te verbeteren en kun je de prioritering bepalen op basis van productattributen bij het tonen van zoekresultaten.

Voordelen

Nadelen

Eenvoudig in te stellen en te gebruiken

Kosten voor betaalde extensie

Biedt meer vergevingsgezinde zoekervaring

Overkill voor kleinere webshops

Verfijning zoekresultaten o.b.v. bedrijfsbehoeften

Amasty Elastic Search

Amasty elastic search biedt krachtige zoekmogelijkheden op basis van  geavanceerde algoritmes die zoekresultaten verbeteren en maakt het mogelijk om zoekresultaten aan te passen door verschillende productattributen te prioriteren. Daarnaast kunnen labels worden toegevoegd om zoekresultaten te verrijken en te verduidelijken. Verder is deze extensie out of the box geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

Voordelen

Nadelen

Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden

Betaalde extensie, initiële investering vereist

Intuïtieve interface voor beheerders en eindgebruikers

Kan complex zijn om optimaal te configureren

Goede klantenservice en support van Amasty

Sooqr Search

Sooqr levert onmiddellijk nauwkeurige zoekresultaten, waarbij je als beheerder zelf de rangschikking van zoekresultaten aan kunt passen o.b.v. verschillende criteria om verkoop van bepaalde producten te stimuleren. Klanten kunnen snel gewenste resultaten vinden door uitgebreide filter- en facetopties. Sooqr geeft daarnaast realtime statistieken weer over zoekgedrag en voorkeuren.

Voordelen

Nadelen

Fijne gebruikerservaring

Premium service, kosten afhankelijk van aantal producten en features

Eenvoudige integratie met Magento 2

Technische kennis en begrip algoritmen noodzakelijk voor goede afstelling

Flexibiliteit in instellingen voor gepersonaliseerde zoekervaring

Sooqr Autosleutel*Voorbeeld toepassing Sooqr bij onze klant Autosleutel.nl

Tot slot

Er zijn naast deze uitgelichte zoekextensies nog wel meer opties voor het optimaliseren van jouw Magento 2 webshop, maar hopelijk geeft dit een beetje een beeld van wat er mogelijk is. Uiteindelijk zal de keuze afhangen van de setup van je huidige webshop en je budget.

Wil je hierin advies, neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Of plan direct een afspraak in, wij helpen je graag verder!Jan-Fokko Stuut
Over de auteur

Jan-Fokko Stuut (E-commerce specialist & UX designer)

24 april 2024

Jan-Fokko Stuut, sinds 2018 gecertificeerd Scrum Master en Product Owner, daarnaast UX designer met een oog voor positieve en efficiënte gebruikservaring. Met een blik van buiten geeft hij waardevolle inzichten en past hij zijn kennis en ervaring toe op de wereld van e-commerce.