Jan-Fokko Stuut

20 februari 2024

Door Jan-Fokko Stuut

E-commerce specialist & UX designer

Product reviews in B2B E-commerce

Binnen e-commerce speelt feedback van klanten een onmisbare rol.  Dit is natuurlijk al jaren zo voor B2C webshops, je bent toch eerder geneigd een product te kopen waar anderen veel positieve reviews op hebben gegeven. Productreviews voor B2B worden logischerwijs ook steeds belangrijker. Net als consumenten, zijn zakelijke inkopers ook op zoek naar de beste producten en diensten voor de beste prijs. Naast het lezen van whitepapers, blogs en bekijken van overtuigende productvideo’s, zullen ook inkopers voor B2B veel waarde hechten aan wat anderen zeggen over jouw bedrijf,  product of dienst. Deze zogenaamde ‘social proof’ heeft enorme impact op aankoopbeslissingen, ook in het B2B domein. Klantfeedback en -reviews zijn essentiële pijlers voor het bouwen van vertrouwen, het verbeteren van producten, en uiteindelijk het stimuleren van conversies. In deze blog gaan we wat dieper op dit onderwerp in, zodat ook jij je (product) review strategie verder kunt optimaliseren!

Hoe B2B reviews conversies verhogen

Er zijn in de afgelopen 20 jaar heel veel wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd waarin aangetoond is dat productreviews een positieve impact hebben op conversie. Het is zelfs gebleken uit een onderzoek van Brightlocal op basis van reviewdata in 2022 dat consumenten in bijna de helft van de gevallen (47%) productreviews net zo hoog inschatten als persoonlijke aanbevelingen van vrienden of familie bij het maken van een aankoopbeslissing. Deze studie uit 2017,  waarbij miljoenen reviews op Amazon zijn onderzocht, blijkt zelfs dat klanten vaker kiezen voor een product met meer reviews, zelfs als deze kwalitatief minder is dan een concurrerend product van betere kwaliteit, maar met minder reviews. Uit een onderzoek van G2 uit 2017  in samenwerking met Heinz Marketing, naar de impact van reviews op B2B is gebleken dat in  92,4% van de gevallen een B2B inkoper eerder geneigd is een product in te kopen als hij/zij er een betrouwbare review over kan lezen. Ik kan zo nog veel meer onderzoeken aanhalen, maar het zal je duidelijk zijn, reviews hebben een enorme impact op online aankoopbeslissingen, zowel B2C als B2B. 

Naast de impact op het aankoopgedrag, hebben reviews ook veel impact op je online zichtbaarheid in zoekmachines zoals Google. Lees hieronder verder waarom dit zo is.

Impact van reviews op je Google ranking

Verse content

Google waardeert verse, relevante content, en klantreviews zijn een constante bron van nieuwe content. Hiermee help je Google dus om jouw website als actueel en relevant te zien, wat je ranking kan verbeteren.

Reviews bevatten trefwoordrijke content

Reviews bevatten vaak natuurlijk voorkomende trefwoorden die relevant zijn voor jouw  product of de dienst, waaronder specifieke productnamen, categorieën of problemen die het product oplost. Dit kan helpen om de SEO van een pagina te verbeteren door de relevantie voor deze trefwoorden te vergroten.

Verbeterde Click-Through Rate (CTR)

Sterrenbeoordelingen die in de zoekresultaten verschijnen kunnen de zichtbaarheid verbeteren en de click-through rate (CTR) verhogen. Dit is al onderzocht op basis van bedrijfsbeoordelingen in Google. Een 5 sterren beoordeling geeft 69% hogere CTR. En een hogere CTR is weer een signaal voor Google dat een pagina relevant is voor zoekopdrachten, wat je ranking weer verhoogt. Dit werkt dus hand in hand.

Strategieën voor het verzamelen van B2B productreviews

Hieronder een aantal concrete tips waarmee je als B2B bedrijf je reviewstrategie kunt verfijnen voor betere resultaten.

1. Maak het geven van feedback en reviews gemakkelijk

Zorg ervoor dat het proces van het achterlaten van reviews zo naadloos mogelijk is. Implementeer een intuïtieve interface op je website waar klanten eenvoudig hun mening kunnen delen zonder al te veel stappen te doorlopen.

2. Stimuleer het delen van gedetailleerde reviews

Moedig je klanten aan om gedetailleerde feedback te geven. Dit kan door specifieke vragen te stellen over het product of de service, zoals de kwaliteit, de gebruikservaring, en de effectiviteit van het product in hun specifieke gebruikssituatie.

3. Gebruik automatisering voor het verzamelen van reviews

Zet automatiseringstools in om klanten te vragen om feedback na een aankoop of service-ervaring. Een gepersonaliseerde e-mail die een week na de aankoop wordt verzonden, kan een effectieve manier zijn om waardevolle inzichten te verzamelen. Volgens dit onderzoek wordt in 34% van de gevallen een review achtergelaten na een verzoek hiertoe via de email. Dit is dus zeker de moeite waard!

4. Bied incentives voor het achterlaten van reviews

Overweeg het aanbieden van incentives zoals kortingen, loyaliteitspunten, of toegang tot exclusieve content voor klanten die de tijd nemen om feedback te geven. Hiermee vergroot je de kans dat er door je klanten een review wordt achtergelaten.

Optimaliseren van B2B klantfeedback voor SEO

Ok, de reviews stromen nu binnen, maar hoe ga je daar nu goed mee om? Hieronder een aantal tips:

1. Reageer op alle reviews

Reviews goed of slecht, reageer altijd op iedere review. Dit toont  betrokkenheid en bouwt vertrouwen op en hiermee laat je zien dat je waarde hecht aan de mening van je klanten. Klanten zijn twee keer zo snel geneigd een product of dienst bij je af te nemen als ze zien dat je actief reageert op reviews.

2. Gebruik ‘negatieve’ reviews als kans om te verbeteren

Zie ‘negatieve’ feedback niet als een tegenslag, maar als een kans om te leren en te verbeteren. Analyseer deze reviews, want deze bevatten vaak waardevolle informatie.  Identificeer terugkerende problemen en bekijk wat je kunt doen om deze problemen aan te pakken. Daarbij kun je ook contact opnemen met de reviewer om meer te weten te komen, waarbij de insteek voor zo’n gesprek is om te leren, luister naar wat je klant te zeggen heeft en gebruik de feedback voor verdere verbetering. Daarbij is dit een uitgelezen kans om van een ontevreden klant weer een tevreden klant te maken. 

3. Highlight positieve reviews op je website

Maak een sectie op je website waar je uitstekende klantreviews kunt uitlichten. Dit versterkt niet alleen je merkreputatie, maar dient ook als sociaal bewijs voor potentiële nieuwe klanten.

4. Analyseer feedback voor productontwikkeling

Gebruik klantfeedback structureel om inzichten te verkrijgen in hoe je  producten of diensten kunnen worden verbeterd. Deze waardevolle informatie kan richting geven aan toekomstige productontwikkeling of aanpassingen in je dienstverlening.

5. Integreer reviews met je SEO-strategie

Optimaliseer je productreviews voor zoekmachines door relevante trefwoorden op te nemen. Dit kan helpen om uw productpagina's hoger te laten ranken in zoekmachine resultaten.

6. Gebruik reviews in je marketingmateriaal

Integreer positieve klantfeedback in je marketingmateriaal, zoals brochures, e-mails, je website en op sociale media. Authentieke klantverhalen kunnen een krachtig middel zijn om nieuwe klanten te overtuigen voor jou te kiezen.

Tot slot

Het beheren van klantfeedback en reviews is geen eenmalige taak, maar een voortdurend proces van luisteren, leren, en aanpassen. Door de bovenstaande tips toe te passen, kun jij als B2B ondernemer je e-commerce platform verder optimaliseren, je klantervaring verbeteren, en uiteindelijk je conversie verhogen.

Wil je ook eens sparren over de verdere mogelijkheden om jouw Magento webshop te optimaliseren en zo je conversie een boost geven? Neem dan contact met ons op of plan direct een afspraak met ons in!


Jan-Fokko Stuut
Over de auteur

Jan-Fokko Stuut (E-commerce specialist & UX designer)

20 februari 2024

Jan-Fokko Stuut, sinds 2018 gecertificeerd Scrum Master en Product Owner, daarnaast UX designer met een oog voor positieve en efficiënte gebruikservaring. Met een blik van buiten geeft hij waardevolle inzichten en past hij zijn kennis en ervaring toe op de wereld van e-commerce.