Jan-Fokko Stuut

07 september 2023

Door Jan-Fokko Stuut

E-commerce specialist & UX designer

Waarom wij Deployer gebruiken voor jouw Magento webshop?

Een van de kenmerken van ieder CMS, Magento is hier zeker geen uitzondering op, is dat deze systemen regelmatig onderhoud nodig hebben of een upgrade moeten krijgen. Om je Magento webshop soepel en veilig te laten draaien, adviseren wij bij Aquive Media altijd het gebruik van Deployer. We zullen hieronder in Jip en Janneke taal uitleggen wat Deployer is en waarom wij het gebruiken. Daarnaast laten we aan de hand van een aantal simpele voorbeelden zien wat de voordelen zijn.  

Wat is Deployer?

Deployer is een opensource hulpmiddel om gewijzigde code geautomatiseerd te deployen naar een server. Ok, maar wat betekent dit nou eigenlijk echt?

Dit leggen we graag aan je uit op basis van een metafoor. Je kunt je Magento webshop en al haar complexiteit vergelijken met het besturen van een vliegtuig. Je hebt een ervaren piloot nodig om deze te besturen. En de piloot op zijn/haar beurt heeft weer bepaalde hulpmiddelen nodig om het vliegtuig goed te kunnen bedienen, denk aan een geavanceerd navigatiesysteem of de automatisering aan boord. Net zoals deze systemen de piloot helpen een groot en complex vliegtuig te kunnen besturen, helpt Deployer ons als Magento agency om jouw Magento webshop veilig en efficiënt te beheren en wijzigingen aan te brengen zonder dat dit problemen geeft. 

Waarom wij Deployer inzetten?

Het helpt ons om nieuwe functies, bugfixes (oplossingen voor fouten) en verbeteringen op een georganiseerde en veilige manier naar de live-omgeving van je webshop te brengen. In het kort zorgt het ervoor dat als je iets aan je webshop wilt toevoegen of wijzigen, dit op een gestructureerde en probleemloze manier gebeurt. Daarom maakt Deployer deel uit van onze standaard gereedschapskist die ons mede in staat stelt jouw webshop soepel te laten draaien.Overzicht inzet deployer

De voordelen van Deployer

Laten we dit eens bekijken aan de hand van een voorbeeld, waarbij we even kort toelichten wat de risico’s zijn van deployment (implementatie) met of zonder een tool als Deployer.

Wijzigingen in code doorvoeren 

Laten we zeggen dat er een nieuwe geïmplementeerde feature naar productie moet. Zonder deployer kan dit een riskante opgave zijn:

  1. Build pipeline op een Live (productie) omgeving: Zonder een deployment tool zoals Deployer zou je de build (uitvoerbaar bestand met gecompileerde broncode) moeten draaien op een live website. Dit betekent dat terwijl het proces loopt, bezoekers mogelijk onvolledige of foutieve pagina’s te zien krijgen.
  2. Mogelijkheid tot fouten: Al een beetje genoemd, maar alsnog niet te onderschatten. Handmatig deployen brengt een hoger risico op fouten met zich mee. Door een fout gedurende het proces, kan de volledige functionaliteit van je webshop in gevaar gebracht worden.
  3. Geen terugvaloptie: Zonder Deployer is er geen gestructureerde manier om terug te gaan naar de vorige versie als er iets misgaat. Dit betekent dat als er een grote fout optreedt, het erg veel tijd en kosten met zich mee kan brengen om deze handmatig te herstellen.

Met Deployer in de mix ziet dit verhaal er heel anders uit:

  1. Geïsoleerde omgeving: Deployer stelt ons in staat om wijzigingen eerst in een geïsoleerde omgeving te implementeren.  
  2. Geautomatiseerde implementatie: Deployer automatiseert het proces van het plaatsen van wijzigingen op de live website. Dit minimaliseert het risico op fouten, omdat het altijd consistent en nauwkeurig gebeurt. Bovendien maakt het het hele deployment proces sneller en efficiënter, waarmee je tijd en dus kosten bespaart.
  3. Rollback optie: Een van de beste functies van Deployer is de mogelijkheid om snel terug te gaan naar een eerdere versie als er iets mis gaat. Dit minimaliseert downtime en daaraan gekoppelde inkomstenverliezen.
  4. Kortere downtime: Omdat het deployen eerst in een geïsoleerde omgeving gebeurt en pas aan het einde van het proces omgezet wordt naar de live omgeving, is er een veel kortere downtime. Normaal gesproken kan dat afhankelijk van het project tussen de 10 en 30 minuten duren. Met Deployer is dat vaak minder dan een halve minuut en soms zelfs helemaal geen downtime.

Bovenstaande lijkt ons reden genoeg om altijd gebruik te maken van een tool als Deployer

Draait jouw Magento webshop nog op een oudere versie en wil je een betrouwbare partner die je helpt bij het upgraden of beheren van jouw webshop. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!Jan-Fokko Stuut
Over de auteur

Jan-Fokko Stuut (E-commerce specialist & UX designer)

07 september 2023

Jan-Fokko Stuut, sinds 2018 gecertificeerd Scrum Master en Product Owner, daarnaast UX designer met een oog voor positieve en efficiënte gebruikservaring. Met een blik van buiten geeft hij waardevolle inzichten en past hij zijn kennis en ervaring toe op de wereld van e-commerce.