Akif Gumussu

22 januari 2021

Door Akif Gumussu

Eigenaar Aquive Media & Full stack developer

WooCommerce vs Magento – wat moet ik kiezen?

Let op:  dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2021.

Web technologie evolueert erg snel. De inhoud van dit artikel kan daarom sindsdien niet meer actueel, irrelevant, verouderd of zelfs foutief zijn.

We laten dit artikel online staan als archief. Daarnaast hechten we waarde aan transparantie en de evolutie van kennis en technologie. We raden je aan om altijd recentere bronnen te raadplegen of om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor de laatste updates en adviezen.

Veel bedrijven die online een product willen aanbieden komen in het ontwikkelproces voor een bekende tweesprong te staan: kies je voor een WooCommerce webshop of toch liever voor een Magento webshop. Het zou een kort verhaal worden als we je nu al konden vertellen welke keuze de beste is – zo gemakkelijk is het helaas niet. De juiste keuze hangt namelijk voor een groot deel af van jouw bedrijf, product en online doelstellingen. 

We zetten hieronder WooCommerce vs Magento naast elkaar en bespreken de voor- en nadelen van beide CRM’s. We sluiten de vergelijking af met een korte conclusie, zodat jij voor jouw situatie de beste keuze maakt.

“De meest voor de hand liggende “lekken” zijn missende security patches die zijn misbruikt. Over het belang daarvan hebben we al eerder eens geschreven in het artikel Magento security Patches.”

Wat is WooCommerce?

Om een goede vergelijking tussen WooCommerce vs Magento te maken is het verstandig om eerst te weten wat beide systemen precies inhouden: te beginnen met WooCommerce. WooCommerce is een veelgebruikte plugin van WordPress, waarmee je relatief eenvoudig – zeker als je al enige kennis van WordPress hebt – een webshop op kunt zetten. Hieronder lichten we 4 voor- en nadelen van WooCommerce kort toe, zodat je een eerste beeld krijgt of dit het e-commerce platform is wat jij zoekt.

4 Voordelen WooCommerce

  1. WooCommerce is gratis te installeren.
  2. Specialistische kennis niet noodzakelijk – Kennis over HTML en CSS is geen vereiste bij het opzetten van een WooCommerce webshop. Zeker als je al over WordPress kennis beschikt, kun je relatief gemakkelijk een webshop opzetten.
  3. De WooCommerce community is groot – WooCommerce heeft wereldwijd veel gebruikers. Het grote voordeel hiervan is dat de ondersteuning erg goed is. Vaak vind je eenvoudig een oplossing voor je probleem op een van de vele WooCommerce forums. Ook wordt er vanuit WooCommerce zelf ondersteuning gegeven.
  4. Gratis thema’s – Er zijn ontzettend veel standaard WooCommerce thema’s beschikbaar, waarvan een groot deel gratis. 

4 Nadelen WooCommerce

  1. WooCommerce is onlosmakelijk verbonden aan WordPress – Als je voor WooCommerce kiest, kies je ook automatisch voor WordPress. Dit is een voordeel als je hier graag mee werkt, maar een nadeel als je geen kaas van WordPress gegeten hebt.
  2. Werkt minder goed met veel producten en hoog bestelvolume – Wanneer je een groot aantal producten kwijt wilt op je webshop of wanneer je op zoek bent naar specifieke functionaliteiten binnen je webshop, presteert WooCommerce vs Magento een stuk minder goed.
  3. Updates kunnen problemen opleveren – Dit is een bekend probleem binnen WordPress en ook zeker binnen WooCommerce: updates (van plugins) leiden soms ongewenst tot veranderingen in de webshop. In het vervelendste geval kunnen klanten zelfs geen aankopen meer doen in je shop. Dit is meestal wel weer op te lossen, maar ideaal is het niet.
  4. Oplopende kosten voor thema’s en plugins – Ondanks dat WooCommerce in de basis een gratis systeem is, lopen de kosten in sommige gevallen wel op. Zeker als je op zoek bent naar meer dan ‘standaard’ functies, kun je niet zonder betaalde thema’s plugins en extensies.   

Wat is Magento?

Nu we meer weten over de voor- en nadelen van WooCommerce nemen we Magento onder de loep. Magento is een CMS dat speciaal ontwikkeld is voor webshops. Veel grote webshops draaien op Magento, omdat de mogelijkheden eindeloos zijn en functionaliteiten op maat gemaakt kunnen worden. Hieronder lichten we de voor- en nadelen van Magento toe, zodat jij bij de keuze tussen Magento vs WooCommerce, de juiste neemt. 

4 Voordelen Magento

  1. Gratis open source versie beschikbaar.
  2. Handige en effectieve features – Omdat Magento een CMS is dat speciaal ontwikkeld is voor webshops, zijn er veel handige (standaard)functies waar je gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan: zoekfuncties, productvergelijkingen, favorieten, wenslijsten en meer.
  3. Veel vrijheid op het gebied van design – Magento (zeker Magento 2) geeft je de mogelijkheid een design helemaal aan te passen aan jouw wensen. Zelfs een standaard template kun je al helemaal ombouwen naar een webshop die perfect aansluit bij de ‘look en feel’ van jouw bedrijf en product.
  4. Geen limiet aan producten – Magento is zeer geschikt voor grote en complexe webshops. Want of je nu 3 of 3000 producten in je Magento webshop hebt staan, het werkt er niet minder goed om. 

4 Nadelen Magento

  1. Ontwikkeling is lastiger – Het bouwen van een webshop in Magento is niet gemakkelijk en vereist kennis. Met name als er functionaliteiten op maat gemaakt moeten worden, is kennis van bijvoorbeeld PHP, CSS en HTML al snel een must.
  2. Kosten – Het inschakelen van een Magento specialist biedt uitkomst bij bovenstaande, maar is natuurlijk niet gratis. Zeker het opzetten van een Magento webshop vraagt vaak om een eenmalige investering. Daarnaast is het verstandig – zeker als het gaat om een grotere webshop – om het onderhoud en de updates ook over te laten aan een in Magento gespecialiseerde partij.
  3. Magento vraagt meer van je hosting – Magento is een zwaar CMS en vraagt daarom meer van je hosting dan bijvoorbeeld een reguliere website of een kleine webshop in WooCommerce. Kies daarom altijd voor een hostingpakket dat hierop aansluit. De kosten van zo’n groter pakket zijn logischerwijs vaak ook hoger.
  4. Magento zelf biedt niet altijd support – In de open source versie van Magento biedt het bedrijf zelf je geen ondersteuning. In de duurdere ‘commerce’ versie wel. Gebruik je de ‘open source’ versie en loop je onverhoopt tegen problemen aan: schakel dan wederom de hulp in van een professional. 

magento vs woocommerceWooCommerce vs Magento – waar kies ik voor?

Waarschijnlijk heb je bij het lezen van deze blog al een goed beeld gekregen welk systeem het beste bij jou past. Want eigenlijk is de conclusie van de vergelijking WooCommerce vs Magento vrij eenvoudig: wil je op eenvoudige wijze en tegen lage kosten een (kleine) webshop ontwikkelen met een beperkt aantal producten? Dan kun je zowel kiezen voor WooCommerce als Magento. Heb je grotere plannen voor je webshop en ben je op zoek naar een systeem dat qua design en functionaliteiten helemaal op maat gemaakt kan worden? Kies dan voor Magento. 

Heb je nog vragen aan de hand van deze WooCommerce vs Magento blog of ben je benieuwd wat de beste keuze is voor jouw webshop, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag. 

Akif Gumussu
Over de auteur

Akif Gumussu (Eigenaar Aquive Media & Full stack developer)

22 januari 2021

Met meer dan 15 jaar ervaring in de e-commerce sector is Akif een ervaren E-commerce expert. Begonnen in 2007 tijdens zijn studie en sindsdien heeft zijn vaardigheden verfijnd en uitgebreid.

Hij heeft de uitdagingen van het runnen van een webshop persoonlijk ervaren. Deze hands-on ervaring geeft hem een uniek inzicht in de praktische pijnpunten van e-commerce ondernemers.