Akif Gumussu

13 januari 2020

Door Akif Gumussu

Eigenaar Aquive Media & Full stack developer

Magento webshop verhuizen voor betere performance

Let op:  dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2020.

Web technologie evolueert erg snel. De inhoud van dit artikel kan daarom sindsdien niet meer actueel, irrelevant, verouderd of zelfs foutief zijn.

We laten dit artikel online staan als archief. Daarnaast hechten we waarde aan transparantie en de evolutie van kennis en technologie. We raden je aan om altijd recentere bronnen te raadplegen of om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor de laatste updates en adviezen.

Recentere bronnen van onze blog:

Wat lees je hier?

Vaak krijgen wij de vraag waarom je een Magento webshop zou verhuizen naar een vaak duurdere en betere server en welke voordelen het brengt. In deze blog gaan we hier dieper op in en is het mogelijk om via ons een gratis test te doen op basis van een snelheid benchmark tussen hostingpartijen. Veel lees plezier!

Wat is hosting exact?

Hosting is in feite een stuk opslag, rekenkracht en geheugen van een server. Deze server is een krachtige computer en staat fysiek in een datacenter. In principe draait hier je webshop op. Daarnaast zorgt de web-host dat je mails blijven werken, het beveiligd is en dat je webshop optimaal presteert binnen de server.

Een goede web-host stelt je in staat om je inhoud naadloos op internet aan te bieden, je bezoekers een uitstekende gebruikerservaring te bieden en zoveel mogelijk gebruikers naar je website te trekken.

Aquive Media magento webshop hosting verhuizen 6

Wanneer is het een goed besluit om over te stappen van hostingpartij?

Vaak zijn er verschillende issues met de huidige hostingpartij of zijn ze het ontgroeid. Een aantal voorbeelden zijn:

We zien vaak klanten met een goedkope hosting partij, welke prima werkt, totdat er veel van de server wordt gevraagd. Op dat moment is er geen volledig vertrouwen in het functioneren van het geheel (Magento partner & host). Wij denken dat dit geheel het vertrouwen terug wint als je zou overstappen naar een van onze partners. Deze mogelijke overstap gaan we hieronder bespreken.

Goedkoper is niet altijd beter

Wij denken dat een overstap naar een relatief duurdere hosting een goede zaak zou zijn voor minder ontwikkelkosten en een betere performance, maar ook als professionaliseringsslag.

Qua maandelijkse kosten kom je meestal hoger uit dan bij oude hostingpartij, alleen zal je veelal uren gaan besparen op het oplossen van issues en ontwikkeling, zodat je uiteindelijk gunstiger uitkomt. Immers leggen wij vele hosting issues kosteloos bij onze hosting support neer en wordt je direct en snel geholpen door Magento hosting experts.

Los van bovenstaande voordelen is het meestal zo dat de performance van je webshop hier ook door verbetert bij een overstap.

Waarom verhuizen we klanten naar onze Magento partners?

De nummer één reden is dat het ontwikkeltijd scheelt voor onze programmeurs, wat direct resulteert in een doorlopende lagere investering. Onze processen ingericht op basis van ontwikkelomgevingen, waardoor wij sneller en beter werken. 

Goede hosting is belangrijk voor zoekmachines
Niet iedereen realiseert zich dat goede hosting enorm belangrijk is voor je webshop. Sterker nog, het is een van de belangrijkste onderdelen van het fundament. Als je een snelle server hebt bij je hosting betekend het dat je site eerder wordt ingeladen dan bij anderen, wat alle zoekmachines waarderen. Daarnaast is het voor bezoekers enorm gebruiksvriendelijk. Vooral tegenwoordig, waarin alles het liefst instant moet worden ingeladen.

Voldoende ruimte op de server
Natuurlijk moet het hosting pakket dat jij kiest goed bij je passen. Dit is in eerste instantie de schijfruimte, dataverkeer en bezoekers. Hierin zijn wij een waardevolle ondersteuning door met je mee te denken. Als je hier meer over wil weten neem dan gerust contact met ons op en leg je vragen bij ons neer.

“Het overstappen naar een andere hostingpartij kan meestal op maandelijkse basis iets meer geld kosten. Echter bespaar je in verhouding meer geld per maand op ontwikkelkosten en is de performance van je shop beter voor je bezoekers.”

Alle voordelen van onze Magento hosting partners

Wanneer je overstapt naar een van onze officiële Magento partners krijg je de volgende voordelen naast de bovenstaande punten.

Gratis testomgeving

Bij sommige partners is de overstap als klant van ons in principe gratis en wordt volledig geregeld door ons en de Magento hostingpartij.  Je kan een maand gratis de server proberen en de hostingpartij zal op ons verzoek je een uitdraai geven van de performance winst t.o.v. je oude hostingpartij.

Dit doen wij door een volledige kopie te maken van de webshop (deze wordt overigens niet geïndexeerd door Google). Vervolgens wordt deze vergeleken op basis van performance via een onafhankelijk test tool. Het volledige rapport kun je vervolgens rustig inzien.

Het enige wat we wel vragen is een serieuze intentie om over te stappen. Indien je dit graag zou willen, gaan wij stappen ondernemen en een traject inplannen.

Je webshop krijgt bijna altijd een betere laadsnelheid

Het resultaat is tot nu toe dat op verschillende fronten de shop sneller wordt ingeladen. Bij de laatste verhuizing werd de content met 0.5 seconde sneller ingeladen. Van 3 seconden naar 2,5 seconden.

Dat lijkt misschien niet veel, echter blijkt uit een onderzoek van Google dat 53% van de bezoekers een site verlaat, wanneer de laadtijd langer is dan 3 seconden. Dankzij deze overstap zal de site hieraan voldoen (zelfs een halve seconde sneller) en daarnaast hebben de bezoekers een betere ervaring en kunnen ze sneller shoppen.

Conclusie

Dankzij een overstap zoals wij deze voor ogen hebben komen er meer voordelen dan alleen snelheid bij kijken, zoals uitstekende service en support. Daarnaast zijn onze processen ingericht op basis van ontwikkelomgevingen, waardoor wij sneller en beter werken voor een lagere investering. Wanneer je akkoord gaat zullen wij alles in gang zetten om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen, waarbij wij je volledig ontzorgen.

Akif Gumussu
Over de auteur

Akif Gumussu (Eigenaar Aquive Media & Full stack developer)

13 januari 2020

Met meer dan 15 jaar ervaring in de e-commerce sector is Akif een ervaren E-commerce expert. Begonnen in 2007 tijdens zijn studie en sindsdien heeft zijn vaardigheden verfijnd en uitgebreid.

Hij heeft de uitdagingen van het runnen van een webshop persoonlijk ervaren. Deze hands-on ervaring geeft hem een uniek inzicht in de praktische pijnpunten van e-commerce ondernemers.