12 februari 2025
Door Jan-Fokko Stuut
E-commerce specialist & UX designer
Retourzendingen vormen voor B2B bedrijven zoals technische groothandels een complex en vaak kostbaar aspect van de bedrijfsvoering. Hoewel er in de B2B-sector geen wettelijk herroepingsrecht bestaat, verwachten zakelijke klanten steeds vaker flexibele retourmogelijkheden. In deze blog duiken we dieper in de juridische context van het retourrecht in Nederland, bespreken we hoe je als B2B bedrijf een efficiënt retourproces kunnen opzetten en laten we zien hoe een strategisch retourbeleid kan bijdragen aan je concurrentievoordeel.
In Nederland geldt het wettelijke herroepingsrecht van 14 dagen uitsluitend voor consumenten (B2C-transacties). Bij zakelijke transacties (B2B) is dit herroepingsrecht niet van toepassing. Dit betekent dat ondernemers onderling geen wettelijk recht hebben om producten zonder opgave van redenen te retourneren. De voorwaarden voor retourzendingen in B2B-relaties worden daarom volledig bepaald door de onderlinge afspraken en de algemene voorwaarden van de verkoper (bron: KVK).
Door juridisch waterdichte en transparante voorwaarden op te stellen, kun je als technische groothandels onduidelijkheden en potentiële geschillen met klanten voorkomen.
Een goed ingericht retourproces is essentieel om operationele efficiëntie te waarborgen en kosten te beheersen. Hieronder bespreken we een aantal best practices die je voor jouw B2B bedrijf kunt toepassen:
Implementeer een digitaal retourportaal waar klanten eenvoudig retourverzoeken kunnen indienen. Zo'n systeem kan automatisch controleren of een product in aanmerking komt voor retour en genereert direct een Return Merchandise Authorization (RMA)-nummer. Dergelijke systemen verhogen de efficiëntie en verminderen de kans op fouten. Voor Magento webshops zijn hier verschillende extensies voor die dit mogelijk maken, zoals:
Door deze tips toe te passen, kun je als B2B bedrijf je retourprocessen stroomlijnen en operationele kosten minimaliseren.
Een strategisch retourbeleid kan dienen als onderscheidende factor in de markt en bijdragen aan klantloyaliteit. Hier zijn enkele manieren waarop een effectief retourbeleid een concurrentievoordeel kan opleveren:
Hoewel het misschien tegenintuïtief klinkt, retourneren loyale klanten vaker dan eenmalige kopers. Uit onderzoek blijkt dat klanten die een positieve retourervaring hebben, tot drie keer meer herhaalaankopen doen dan klanten die nooit iets hebben geretourneerd. Dit komt doordat een soepel retourproces vertrouwen schept en de klantrelatie versterkt. Wanneer klanten weten dat retouren eenvoudig en probleemloos verlopen, zijn ze eerder geneigd om opnieuw bij hetzelfde bedrijf te bestellen. Een klantvriendelijk retourbeleid is dus niet alleen een kostenpost, maar ook een investering in klantloyaliteit en herhaalde omzet.
In plaats van retouren uitsluitend als kostenpost te beschouwen, kun je als B2B bedrijf of groothandel deze retouren ook als kansen zien voor waardecreatie:
Door retouren op deze manieren te benutten, kun je niet alleen kosten besparen, maar ook nieuwe inkomstenstromen creëren en je marktpositie versterken.
Een effectief retourbeleid is voor B2B bedrijven van cruciaal belang. Door een duidelijk juridisch kader te scheppen, retourprocessen te optimaliseren en strategisch te kijken naar de commerciële kansen, kan een goed ingericht retourbeleid zelfs bijdragen aan omzetgroei en klantloyaliteit. Wilt je jouw retourproces optimaliseren? Overweeg automatisering en slimme logistieke oplossingen om je concurrentiepositie te versterken.
Heb je vragen hoe je dit technisch kunt implementeren of wil je even sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op! Of plan hier direct een afspraak!
Jan-Fokko Stuut (E-commerce specialist & UX designer)
12 februari 2025
Jan-Fokko Stuut, sinds 2018 gecertificeerd Scrum Master en Product Owner, daarnaast UX designer met een oog voor positieve en efficiënte gebruikservaring. Met een blik van buiten geeft hij waardevolle inzichten en past hij zijn kennis en ervaring toe op de wereld van e-commerce.