Jan-Fokko Stuut

01 november 2023

Door Jan-Fokko Stuut

E-commerce specialist & UX designer

EZ-base (PIM) koppelen met je Magento 2 webshop

We kijken deze week naar de mogelijkheden en meerwaarde van het creëren van een koppeling tussen je Magento webshop met een PIM-systeem, in dit geval EZ-base.

Voordat we aangeven hoe dit in zijn werk gaat, zullen we eerst even uitleggen wat EZ-Base precies is.

Wat is EZ-base?

EZ-base is een PIM-systeem. Als je nog niet helemaal bekend bent met deze term, bekijk dan eerst onze blog over PIM-systemen. Daar leggen we de basis nog even voor je uit. EZ-base is specifiek ontwikkeld voor B2B-bedrijven en is daarmee uitermate geschikt voor onder andere groothandels met een webshop. Daarnaast is EZ-base een belangrijk data-distributiekanaal voor de bouwbranche, automotive branche, ijzerwaren- en gereedschappenbranche en de industrie. Fabrikanten die leveren aan technische groothandels zetten hun producten in EZ-base waar deze informatie wordt geüniformeerd, zodat de distributeurs het naadloos kunnen laten aansluiten op hun productaanbod. Om vervolgens de productdata naar hun productcatalogi te kunnen importeren, die daarna weer doorgezet kan worden naar groothandels en uiteindelijk de detailhandel.

Waarom Magento 2 als platform voor jouw webshop?

Het is niet voor niets dat Magento 2 als platform vaak wordt gekozen door B2B-bedrijven en specifiek ook groothandels. Het open source karakter en het ongelimiteerde aantal producten die je in een Magento webshop kwijt kunt en ook de mogelijkheid meerdere ‘stores’ en magazijnen te beheren en dit te doen in meerdere talen voor je internationale handel, maakt Magento tot een logische keuze. Daarnaast heeft het een zeer grote en actieve community van developers en wordt Magento regelmatig voorzien van updates, waardoor ook de veiligheid van alle product- en klantgegevens gewaarborgd wordt.

Alhoewel Magento zelf ook de mogelijkheid heeft om productinformatie te beheren, is het nooit primair ontwikkeld als een productinformatiesysteem. Voor complexere producten met veel variaties, bestaat zoals we hierboven al bespraken beter gespecialiseerde of branchespecifieke software. Vandaar dat het koppelen van een PIM-systeem, zoals EZ-base, aan te bevelen en soms zelfs noodzakelijk is.Schematisch overzicht ezbase magento integratie

Welke functies vervult EZ-base voor jouw groothandel?

Voor jou als vakhandel kan EZ-base je helpen om efficiënter en effectiever te opereren, wat uiteindelijk bijdraagt aan je groei en succes in de e-commerce wereld. Hieronder de belangrijkste functies die EZ-base voor jouw vervult:

De koppeling met Magento 2

Wij zorgen daarmee vervolgens voor de technische implementatie, zodat deze data met een API-koppeling naar je Magento 2 webshop doorgeleid wordt. Dat ziet er in een notendop zo uit:

Na het realiseren van de koppeling tussen Magento 2 en EZ-base heb je een centrale plek waar je je producten en productinformatie kunt beheren. Alle aanpassingen worden direct doorgestuurd naar je Magento 2 webshop, zodat je klant altijd de actuele en juiste productinformatie tot zijn beschikking heeft. Daarnaast kun je ook vanuit EZ-base al je prijslijsten per klantgroep beheren, waarbij aangepaste productprijzen of speciale acties direct doorgeleid worden naar je Magento 2 webshop.

Bekijk ook deze case, hier lees je meer over hoe wij al eens een EZ-base koppeling hebben gerealiseerd voor een van onze klanten.

Wil jij ook een koppeling realiseren tussen jouw Magento 2 webshop en je EZ-base product informatie management (PIM) systeem? Of maak je al gebruik van EZ-base en wil je nog een webshop laten bouwen die je hiermee kunt integreren? Wij helpen je hier graag bij. Dus neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en mogelijkheden!


Jan-Fokko Stuut
Over de auteur

Jan-Fokko Stuut (E-commerce specialist & UX designer)

01 november 2023

Jan-Fokko Stuut, sinds 2018 gecertificeerd Scrum Master en Product Owner, daarnaast UX designer met een oog voor positieve en efficiënte gebruikservaring. Met een blik van buiten geeft hij waardevolle inzichten en past hij zijn kennis en ervaring toe op de wereld van e-commerce.