Akif Gumussu

26 juli 2018

Door Akif Gumussu

Eigenaar Aquive Media & Full stack developer

Magento 1 updaten: Een plan van aanpak!

Let op:  dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in 2018.

Web technologie evolueert erg snel. De inhoud van dit artikel kan daarom sindsdien niet meer actueel, irrelevant, verouderd of zelfs foutief zijn.

We laten dit artikel online staan als archief. Daarnaast hechten we waarde aan transparantie en de evolutie van kennis en technologie. We raden je aan om altijd recentere bronnen te raadplegen of om vrijblijvend contact met ons op te nemen voor de laatste updates en adviezen.

Recentere bronnen van onze blog:

Magento 1 updaten: Een plan van aanpak!

Vaak krijgen wij de vraag waarom het handig is om je webshop, wanneer er een update beschikbaar is, zo snel mogelijk te updaten. En hoe doe ik dat? In dit bericht komen beide punten aan bod.

“Het niet updaten van je webshop kan niet alleen zorgen voor een slechte performance, het kan ook zorgen dat jouw webshop een makkelijk doelwit wordt voor hackers.”

Waarom moet ik mijn webshop updaten?

Door je Magento webshop te updaten ben je verzekerd van de bug fixes die je webshop veiliger maken. Eigenlijk komt het qua veiligheid in de buurt van ons eerdere artikel over de security patches die magento biedt. De nieuwe update brengt je niet alleen de nieuwste features, maar ook elke keer weer extra veiligheid tegen kwaadwillenden. Het niet updaten van je webshop kan niet alleen zorgen voor een slechte performance, het kan ook zorgen dat jouw webshop een makkelijk doelwit wordt voor hackers.

Magento-updaten-aquive-media-magento-bureau-2

Een plan van aanpak voor Magento updates:

Een back-up is van groot belang!
Zorg dat je altijd begint met het maken van een goede back-up. Er is natuurlijk altijd een kans dat de update fout gaat en de hele website weg is. Daarom is het van essentieel belang om ten alle tijden een back-up van je webshop te hebben. Mocht je meer informatie willen over back-ups, lees dan ons eerdere blogbericht.

Lees altijd even de bijsluiter!
Bij elke update die Magento in de markt zet wordt een tekst bijgesloten over de voordelen die de nieuwe update met zich mee brengt. Hieronder vallen dus de nieuwe features en fixes. Ook hierin staat vaak aangegeven dat het van groot belang is dat de nieuwe updates gedownload worden, omdat de veiligheid van je webshop anders niet gegarandeerd wordt.

Updaten via Connect Manager
De ‘makkelijkste’ methode om Magento te updaten is via de ingebouwde Connect Manager. Deze methode wordt niet aangeraden omdat het veel problemen met zich mee kan brengen. Hoe dat precies werkt, lees je hieronder:

 1. Ga naar de backend van je webshop.
 2. Ga naar System > Magento Connect > Magento Connect Manager.
 3. Vul je login gegevens in.
 4. Je komt bij Magento Connect Manager terecht

Magento 1.5, 1.6 updaten naar 1.9
Maak je nog gebruik van Magento 1.5 of 1.6? Volg dan de onderstaande stappen om de update uit te voeren:

 1. Onder het kopje ‘Install New Extensions’ plak je in het invoerveld: connect20.magentocommerce.com/community/Mage_All_Latest
 2. Klik op Install.
 3. Klik op Proceed

Lees wat er in het output frame staat. Als een van je extensies conflicteert met Magento 1.5.1, zal de update niet uitgevoerd worden en staat er in het output frame bijvoorbeeld:

CONNECT ERROR: Package community/Mage_Core_Modules 1.5.1.0 conflicts with: community/Ideal_Advanced 1.0.3

In dat geval raden we aan de update via SSH uit te voeren.

Magento 1.7 en 1.8 updaten naar 1.9
Voor Magento 1.7 en 1.8 werkt de bovenstaande methode niet. Volg daarom onderstaande stappen:

 1. Onder het kopje Manage Existing Extensions klik je op Check For Updates. Elke extensie die je kunt updaten zal een gele achtergrondkleur hebben.
 2. Klik bij elke extensie die geüpdatet kan worden in het dropdown menu bij Action voor een update naar 1.9 of een andere nieuwste release
 3. Na alles te selecteren, klik je onderaan de pagina op Commit Changes.
 4. Hierna zal je Magento shop geüpdated zijn.

Updaten binnen Magento 1.9
Indien je binnen Magento 1.9. wilt updaten, dan kun je hetzelfde stappen plan gebruiken:

 1. Onder het kopje Manage Existing Extensions klik je op Check For Updates. Elke extensie die je kunt updaten zal een gele achtergrondkleur hebben.
 2. Klik bij elke extensie die geüpdated kan worden in het dropdown menu bij Action voor een update naar 1.9.x
 3. Na alles te selecteren, klik je onderaan de pagina op Commit Changes.
 4. Hierna zal je Magento shop geüpdated zijn.

Magento updaten via SSH

Wanneer je via SSH wilt updaten naar de meest recente Magento versie gebruik je de volgende reeks commando’s in je SSH terminal:

_________________________________________________________________________

cd domein.nl
chmod 550 mage
./mage mage-setup .
./mage config-set preferred_state stable
./mage sync
./mage install /community Mage_All_Latest –force
php shell/indexer.php reindexall
rm -rf downloader/.cache/ var/cache/
./mage clear-cache

_________________________________________________________________________

“Ik raad klanten het altijd aan om via de webserver te redirecten, omdat dit de snelste manier is. Wanneer je zowel via de CMS of plugins redirect, moet eerst het CMS worden geladen, voordat je naar de juiste URL wordt redirect. Ook als er problemen zijn met het CMS, leidt dit tot slomere Redirects of zelfs een volledige stop.”

Hulp nodig bij een Magento update?

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen wat betreft Magento updates? Neem contact met ons op zodat we je vrijblijvend kunnen adviseren.

Akif Gumussu
Over de auteur

Akif Gumussu (Eigenaar Aquive Media & Full stack developer)

26 juli 2018

Met meer dan 15 jaar ervaring in de e-commerce sector is Akif een ervaren E-commerce expert. Begonnen in 2007 tijdens zijn studie en sindsdien heeft zijn vaardigheden verfijnd en uitgebreid.

Hij heeft de uitdagingen van het runnen van een webshop persoonlijk ervaren. Deze hands-on ervaring geeft hem een uniek inzicht in de praktische pijnpunten van e-commerce ondernemers.